פרי האדמה
שם המין של הצמח אזוביון משונן מתייחס לשפת העלה שמזכירה בלטינית ובעברית שיניים. נראה שאת השם לא נתן לצמח רופא שיניים, אלא בוטנאי. המשפחה היא משפחת השפתניים (Labiatae). הגבעול מרובע, העלים ריחניים והפרח דו-שפתני. אזוביון משונן מזכיר במראהו אזוביון דגול, אבל ללא הדגל. אצלנו הוא מין נדיר מאוד שגדל במצוקים של אבן חול בהרי אדום, מחוץ לגבולות הטריטוריאליים של מדינת ישראל, במדינת ירדן, אולם לא מחוץ לטריטוריה של הבוטנאים הישראלים. הלוואי שבכל התחומים היה שיתוף פעולה כמו בין בוטנאים ישראלים לבוטנאים שכנים.
פה ושם ניתן לפגוש אזוביון משונן גדל בגינות נוי בישראל, אך לרוב האזוביון הדגול נפוץ יותר. השם העממי שלו הוא לבנדר צרפתי (French Lavender), אם כי, גילוי נאות, הוא לא המין היחיד האוחז בכינוי השרמנטי הזה. באירופה מגדלים כמויות די גדולות של הצמח, בגינות נוי וגם בחקלאות. גבעולים ריחניים נאספים, מיובשים, ומובלים לשווקים ולמפעלים שמפיקים מהם שמן ומשתמשים בריח לייצור שמנים, קרמים, בשמים וסבונים.
שימוש נוסף בצמחי אזוביון (גם אזוביון דגול) הוא לסידורי פרחים מיובשים. הפרח הסגול והריח הטוב, בנוסף ליכולת ההשתמרות הגבוהה של הענפים, מתאימים מאוד למשימה. משתמשים באזוביון גם למילוי בתוך שקיות, מאלו ששומרים בארון כדי לרענן מצעים (הן עמידות זמן רב יותר מן הבשמים המוספים למרככי הכביסה), וכן במגירות שבהן מאחסנים לבנים. הם מפיצים ניחוח נעים ומרתיעים את העש.
בספרד מכינים מאזוביון משונן ליקרים, ואפשר גם להכין תה. תה יותר פשוט, ליקר יותר טעים... ואף שבעת הכתיבה של שורות אלו מחירי האלכוהול בישראל גבוהים מאוד עקב מיסוי גבוה, אני ממליצה על ליקר; ארומתי, קצת מריר, שפותח את מערכת הנשימה, מערכת העיכול ואולי מערכות נוספות. מומלץ אחרי האוכל ולפני הריקודים.
אזוביון משונן
שפתניים
חומרים:
עלים של אזוביון
כוהל (אלכוהול) נקי לשתייה (95%)
סירופ סוכר
הכנה:
המידות הן לבקבוק של 750 מ"ל, אם מוצאים בקבוק קטן יותר צריך לעשות התאמות בכמויות. מניחים בתחתית הבקבוק שכבה נאה של עלים (שגובהה בין סנטימטר לשניים), ומוסיפים כוס אלכוהול. אני שואפת לריכוז סופי של 20 אחוז אלכוהול, אבל אפשר יותר (מי שידו משגת). מניחים במשך כחודש במקום קריר וחשוך, רצוי בארון המטבח ולא במקרר, כיוון שהחום מזרז את יציאת השמנים האתריים מהעלים לממס.
לאחר חודש, ואחרי שבטוחים שהטעמים מוצו ועברו לנוזל, מסננים. אני נוהגת להשאיר עלה אחד בתוך הבקבוק, למען האמינות וכדי שיקל עליי לזהות כל בקבוק באוסף הליקרים שלי. אחר כך משלימים את הנפח בסירופ סוכר, בערך כוס סוכר לכל ליטר מים, ובפועל - הכמות המרבית של סוכר שניתן להמיס בנוזל. אם שותים את הליקר בכמויות קטנות, אין לחשוש מהשמנה.
עונות איסוף:
אחרי חודש יוני.