פרי האדמה
הצמח אסתר הביצות הוא רב-שנתי, קירח, והוא גדל באדמות לחות. גובהו משתנה ומגיע עד למטר אחד, אבל לרוב הוא שרוע ונמוך יותר. הגבעולים והעלים בשרניים, חלקים למגע ולעיתים בעלי גוון אדמדם. גם הפרחים הוורדרדים הם בעלי גוון עדין. הצמח פורח בעונה ארוכה של האביב ותחילת הקיץ, בהתאם לכמות המים העומדת לרשותו. הקרקפת דלת פרחים אך מלאה חן וחביבה על המאביקים.
הסוג אסתר הוא סוג חשוב במשפחת המורכבים (Composite). יש הקוראים למשפחה על שם הסוג (Asteraceae), כך על פי השיטה שקוראת למשפחות הצמחים על שם הסוג החשוב במשפחה. יש כ-600 מינים של אסתר בעולם, בעיקר בעולם הישן, באירו-אסיה (Eurasia) ובצפון אמריקה. מקור השם ביוונית עתיקה ופירושו כוכב, על שום הצורה של הפרח.
אסתר הביצות נחשב כאן למין נדיר. הוא גדל אצלנו בביצות מלוחות בחוף בסביבות עכו, וכמו מינים רבים של צמחי ביצות ושל צמחים אוהבי מים הוא בסכנת הכחדה בעקבות הפגיעה בבית הגידול הטבעי שלהם. תפוצתו העולמית בביצות מלוחות לחופי ימים, סביב הים התיכון וגם הלאה צפונה ומזרחה. אני מצאתי אותו בגן הבוטני הנפלא של אילן טל, בכפר יהושע. גם הגן וגם האיש הם סוג של בית גידול הראוי לשימור. בארצות אחרות, צפוניות יותר ועשירות במשקעים, הוא נפוץ יותר ומותר לאכול אותו.
מין נוסף שמתפשט בארץ הוא אסתר מרצעני (Aster subulatus), ואין לדעת אם כאשר הספר ייקרא בעוד 50 שנה, מה יהיו יחסי הכוחות בין שני המינים. לא מצאתי שימוש למאכל באסתר מרצעני, אבל ייתכן שעדיין לא ניסו או נכון יותר ודאי שניסו לאכול אותו, אך לא כתבו על זה ספר. לאסתר מרצעני פרחים קטנים יותר והוא פחות חינני.
אסתר הביצות
מורכבים
חומרים לבצק:
½ ק"ג קמח
11/2 כוסות מים חמים (לא רותחים)
קורט מלח
כף שמן
חומרים למלית:
עלי אסתר
כף קמח
מלח, פלפל, קינמון, הל טחון, או אגוז מוסקט טחון
מעט חמאה רכה להברשת הכיסונים
הכנה:
את הבצק לשים ביד או בוו מתאים של המיקסר ומסיימים ביד. אם הבצק דביק, מוסיפים עוד מעט קמח. מכסים במגבת וממתינים כ-20 דקות. אפשר להוסיף ביצה או שתיים.
מערבבים בקערה את חומרי המלית, ומבשלים את העלים במים רותחים כחמש דקות, מוציאים, סוחטים, מתבלים ופורסים. מוסיפים קמח ומחכים שהבצק יהיה מוכן. ואז מפזרים על השיש קמח בנדיבות, ומרדדים את הבצק לעלה דק (לא יותר משני מ"מ). בעזרת כוס קורצים עיגולים, מניחים חצי כפית מהמלית במרכז כל עיגול, מקפלים לחצי ומהדקים היטב את השוליים.
מכניסים את הכיסונים למים הרותחים ומבשלים עד שהכיסונים צפים, מוציאים בעזרת כף מחוררת, מניחים בצלחת ומברישים במעט חמאה. אפשר לטגן את הכיסונים במעט חמאה, ואז הם יוצאים פריכים וזהובים, אבל מי שחוסך בקלוריות ובעמל יכול לוותר על שלב הטיגון. אפשר גם להקפיא אותם במצב הזה ולהוציא כשבאים אורחים.
עונות איסוף:
חורף ואביב.