top of page
NextPrevious_Buttons-01.png
NextPrevious_Buttons-02.png

פרי האדמה

לפופית החוף היא צמח ממשפחת החבלבלים (Convolvulaceae). הלפופית הביאה איתה לחוף הים את התכונות הטובות של המשפחה ושילבה אותן בתכונות הנדרשות מהאקולוגיה של חוף הים. זהו צמח לדוגמה שלא אחת בסיורי חוף השתמשתי בו כדי להדגים לסטודנטים מהי התאמה שרוכשים הצמחים לתנאי החוף החולי.

אחת הבעיות המרכזיות של דיונות החול היא חוסר היציבות של המצע. החול נע ברוח ממקום למקום, מכסה את הצמח וחושף את השורשים. מטרתם הראשונה של הצמחים היא לייצב את בית הגידול. לשם כך יש ללפופית גבעולי צמיחה ארוכים, שאורכם מגיע לעיתים עד עשרה מ' ויותר, והם משתטחים על החול ועוצרים אותו.

בעיה נוספת של הצמחים הנובעת מהשחיקה של גרגירי החול והמלח היא פגיעה בעלים, בפרט אם הם זוחלים על הקרקע ונפגעים בכל פעם שיש רוח. על כן ללפופית יש קוטיקולה. זו שכבת מגן שקופה ועבה שמצפה את העלים ושומרת עליהם מבלי לפגוע בחדירת האור לכלורופיל שבתאים.

ואחרונים חביבים הפרחים. הרוחות שעל שפת הים מקשות את החיים על המאביקים. ברוחות עזות הם לא יוצאים לעבוד, ועל כן הפריחה מתכווננת לפי עוצמת הרוח. הפרחים ממוקמים בסמוך לפני הקרקע, שם הרוח נמוכה יותר. הם נפתחים לפנות בוקר, ומכיוון שהפרחים פורחים בחושך הם לבנים וגדולים, מזמינים רפרפים אך גם חיפושיות וצרעות. לפרחים יש שעות מעטות עד שינבלו, ועליהם להספיק למלא את ייעודם ביעילות. אחרון חביב – עונת הפריחה של לפופית החוף, כמו של צמחי חוף רבים אחרים, היא הקיץ, שאז הרוחות חלשות יותר והמאביקים פנויים יותר לבקר גם בבתי גידול פחות נוחים.

במקומות רבים בעולם, בעיקר בחופים חוליים ומלוחים, משתמשים בלפופית כצמח מייצב חולות. חלק מהתכונות של לפופית החוף נגזרות מהתנאים בחוף הים, הקוטיקולה העבה ומקצב הפריחה, אבל את היכולת לזחול על הקרקע והפריחה הקיצית הקצרה מוצאים אצל מינים נוספים במשפחת החבלבליים.

רוב בני המשפחה הנאכלים מקורבים בדרך זו או אחרת לבטטה, לפופית המאכל המפורסמת ביותר בעולם; לרוב נאכלות פקעות תת-קרקעיות אבל גם עלים. העלים של לפופית החוף בשרניים ועסיסיים, נראים מעוררי תיאבון וכמובן מרירים. על כן הנוהל הוא קודם לבשל אותם ואחר כך לטגן.

לפופית החוף

חבלבליים

חומרים:

עלים (צעירים)
מים לבישול
בצל
שמן לטיגון
מלח ופלפל

הכנה:

מבשלים את העלים 15-10 דקות במים, שופכים את המים ומוסיפים חדשים, ומבשלים עוד כעשר דקות. אפשר לטעום בנגיסות קטנות, וכשהמרירות חולפת מורידים מהאש ומסננים.
במחבת, מטגנים בצל, מוסיפים את העלים, מטגנים ומתבלים. מורידים מהאש וטובלים את הפת.

עונות איסוף:

כל השנה, עדיפות לצמיחה הצעירה של עונת הגשמים.

לפופית החוף מוקפצת
bottom of page