פרי האדמה
נורית הלב היא צמח בעל פרחים גדולים ועלים דמויי לב, ממשפחת הנוריתיים (Ranunculaceae), משפחה שהפרחים שלה יפים, גדולים ומרשימים, אך רובם אינם מתאימים למאכל. לו ידעתם כמה השתדלתי למצוא מתכון לכלניות, ולמינים נוספים של נוריות, בכל מקום שחפרתי נאמר "לראותם בלבד" לבני האדם. יפים, אבל מסוכנים.
מי שאמון על מגדיר הצמחים יודע לחפש את הנוריתיים בתחילת המגדיר, עובדה המראה על פרימיטיביות מסוימת במבנה הפרח. משפחת הנוריתיים היא משפחה של האזורים הקרים והממוזגים של כדור הארץ. כמה סימנים של פרימיטיביות אפשר לראות במספר עלי הכותרת שאינו קבוע, ובמספר הרב של האבקנים ושל עלי השחלה, אבל בל נטעה, הפרימיטיביות אינה גורעת מהיופי, אולי אפילו ההיפך הוא הנכון. כמה מינים במשפחה הם צמחי נוי וכמה צמחי רעל. הקצח הריסני הוא יוצא דופן, שכן הזרעים נאכלים ואהובים ואף מגדלים אותו בתרבות.
השם נורית מוצאו מארמית או מעברית עתיקה, ובערבית המילה נור פירושה אור. זהו גם שמה של מלכת ירדן לשעבר, אשת המלך חוסיין, וגם של נכדתי.
המוצא של הנוריות הוא מהחלקים הצפוניים והגשומים של כדור הארץ, ועל כן כמה מינים מותאמים לבתי גידול עשירים במים, כך נורית המים וכך נורית הלב. לא סוד הדבר שיש ירידה חמורה במספר בתי הגידול העשירים במים בישראל, ובעקבות הפגיעה בבית הגידול גם הפגיעה באוכלוסייה של המינים חובבי המים הגדולים והיפים.
כמו שרמזתי קודם, יש אזהרת רעילות על משפחת הנוריתיים. מצאתי עדויות שבנורית המים נאכלים העלים והשורשים, והיא משמשת גם כתבלין. העלים הראשונים, הרכים, של תחילת העונה, טובים לסלט. ואגב, את המתכון מצאתי אצל ידידי השוודי, אבי תורת הסיסטמטיקה, קארל פון לינה, שנורית הלב מרבה לגדול בארצו. עם התבגרותם של העלים עדיף לאכול אותם מבושלים, בדומה לתרד. יפה מידת הזהירות בצמח הזה, לא רק בשל נדירותו אולי גם מפני שכאשר הפירות מבשילים העלים הופכים להיות רעילים. צריך לבדוק את המצב הפנולוגי של הצמח לפני האכילה.
מלבד את העלים אוכלים גם את ניצני הפרחים, מוחמצים, בדומה לניצנים של צלף, אבל עם הרבה פחות קוצים.
נורית הלב
נוריתיים
חומרים:
ניצנים של נורית הלב
חומץ
מים
מלח
הכנה:
מרתיחים את ניצני הנוריות במי מלח למשך כמה דקות. שופכים את המים ואת הניצנים, מעבירים לצנצנת ומכסים במרינדה שמכילה שליש חומץ והשאר מים. ממתינים לפחות שבוע.
עונות איסוף:
דצמבר עד מרס.