פרי האדמה
באותם ימים שבהם היינו נוהגים לרוץ יחפים בעונת הקיץ בשדות, לא היה מישהו שלא הכיר את הצמח, שהרי הקוצים שלו דוקרים וכואבים וננעצים היטב אף בכפות רגליים עבות עור. צריך לעצור, לשלוף אותם, לקלל בעדינות, ובמשך זמן מה להיזהר מפני קוצים נוספים הנמצאים בסביבה. בעלי חיים שאינם בעלי אצבעות עדינות, ואלו שהם בעלי פרווה, עשו את מלאכתם נאמנה והפיצו אותו בכל העולם.
הקוטב המצוי הוא מין ממשפחת הזוגניים (Zygophyllaceae). קרובי משפחתו הם הפגוניה, הזוגן והימלוח, ויש דמיון במבנה הפרח שלהם. הפרח של הקוטב הוא בסימן החמש: חמישה עלי גביע וחמישה עלי כותרת, חמישה עמודי עלי, וכפולה של חמש - עשרה אבקנים. העלים של הקוטב נגדיים כמו אצל שאר בני המשפחה. הם מנוצים, שרועים על פני האדמה ועוזרים לצמח להשתלט על שטחים שבהם אינו רוצה שיגדלו מתחרים, כדי שיוכל ליהנות לבדו מן המים המחלחלים והניגרים. אצלנו הקוטב המצוי קנה לו מוניטין בעיקר כעשב רע שמוריק ופורח בקיץ. ברוב בתי הגידול לא יהיו לו מספיק מים בקיץ, ועל כן הוא גדל בעיקר בשולי שדות מעובדים ובמקומות מושקים, גם במדבר.
בעלים של הקוטב אין קלוריות ואין שומן, אבל יש הרבה ברזל, הרבה סידן והרבה ויטמינים, ובעיקר ויטמין C בכמות מרשימה, כמו אצל רוב העלים הירוקים. אף על פי שבדרך כלל אני בוחרת שלא להביא שימושים המקובלים ברפואה העממית, לא יכולתי להתאפק הפעם. כמוסות המכילות קוטב מצוי נמכרות באינטרנט ובחנויות ומבטיחות לגברים העשרה בהורמון הגברי טסטוסטרון, ובעקבות זאת עלייה ביצר המיני ובמסת השריר. נעשו ניסויים מבוקרים על פרימטים אחרים, וזה הוכח כנכון.
הקוטב המצוי נאכל באוסטרליה וגם באירופה. במיוחד יש עדויות מהודו, ממחוז רג'פוטנה, הגדול במדינה, שם נאכלים הזרעים כתחליף לקמח בשעת מחסור. כנראה אוכלים אותו גם במקומות נוספים, אבל לא בכל מקום היו בוטנאים בריטים שידווחו מה אוכלים העניים. הקוטב נזכר במילון הבוטני הפופולרי "אוצר הבוטניקה" (Treasury of Botany) שיצא לאור בשנת 1877 בלונדון בעריכת לינדלי ומור (Lindley and Moore).
העלים, השורשים והגבעולים הצעירים נאכלים מבושלים. הפירות נאכלים, הזרעים הזעירים נאספים ונאפים כקמח לחם. אני לא ממליצה על שימוש בקוטב לסלט כיוון שיש בו מרירות מסוימת, לא רבה ועוברת מהר, אבל למה לסבול? המרירות נעלמת בבישול, ועל כן ניסיתי לשלב אותו בקציצות והייתה הצלחה. תמיד יהיה מישהו שיודה לכם על הליקוט של הקוטב מחלקת השדה שלו.
קוטב מצוי
זוגניים
חומרים:
אגודת ענפי קוטב
שן שום (רשות)
2 ביצים
סולת
מלח ופלפל לתיבול
שמן לטיגון
הכנה:
חולטים את עלי הקוטב במים רותחים, סוחטים וקוצצים. אפשר לרסק פנימה שן שום גדולה. מוסיפים שתי ביצים ומעט סולת (כמה שזה "לוקח"), מתבלים במלח ובפלפל גרוס ומטגנים עד שישחים
עונות איסוף:
מאי עד אוקטובר.