top of page
NextPrevious_Buttons-01.png
NextPrevious_Buttons-02.png

פרי האדמה

קרן היעל היא מצליב קטן (Brassicaceae), מין יחיד בסוג, נדיר יחסית. מוצאים אותו בחרמון ובבתות ספר בדרום הר חברון. אני מצאתי כמה פרטים בגן הבוטני של אילן טל בכפר יהושע. הגן הוקם לזכרה של בתו איריס, ומשמש מקלט למינים נדירים רבים ולבוטנאים החשים געגועים ולא יכולים לבקר את הצמחים בבית גידולם המקורי. תפוצתו העולמית של הצמח משתרעת בארצות המזרח התיכון.

הפרח הוא מצליב ורוד, גדול למדיי, והוא מזכיר בממדיו את פרחי הצנון, אבל כבר למדנו שאצל המצליבים המפתח להגדרת המין הוא בפירות. הפרי מפתח קציץ, תרמיל עם מחיצה במרכזו, והצורה הכללית מזכירה קרן של יעל זכר בוגר. הזרעים מדמים את הבליטות שמציינות את השנים, וכל הפרי כפוף לאחור ואומר כבוד. מינים של הסוג משמשים תחליף לחרדל, שמהם מייצרים "חרדל כחול", וכיוון שלקרן היעל תרמילים מרובי זרעים סלולה דרכה לתהילה.

המין נחשב למין פולש במקומות רבים בעולם. בוודאי בארצות הברית, ולאחרונה מצאו אותו גם בסין. בשדות המצליבים קשה לטפל בו, אבל בשדות הכותנה מרססים עם חומרים סלקטיביים הפוגעים רק במצליבים. המלחמה העתיקה בין בני אור לבני חושך מקבלת כאן תפנית כימית.

אפשר לאכול את הצמח כולו - עלים צעירים, פרחים ופירות. הפירות נאכלים רכים בסלט, והזרעים נאספים לשימוש מאוחר יותר כתבלין.

כמות המתכונים היא אין סופית - אפשר לשלב בסלט, בקציצות, מוקפץ. ההעדפה הראשונה שלי היא כמובן סלט מעלים טריים, אבל אם אוסיף עוד מתכון של סלט מצליבים בשמן זית יחשדו שאני טבחית מונוטונית. על כן, הפעם קרן היעל מבושלת עם דלעת ותפוח אדמה.

קרן היעל

מצליבים

חומרים:

חופן (כוס) עלים של קרן היעל
50 גרם חמאה לטיגון
דלורית (או דלעת אחרת)
תפוח אדמה
בצל
מים לבישול
מעט מלח

הכנה:

חולטים את העלים במים רותחים, מוציאים מהמים, סוחטים וגם קוצצים אותם. מחממים את החמאה במחבת ומטגנים את הבצל. מוסיפים את העלים החלוטים, את הדלורית ואת תפוחי האדמה, ממליחים קלות, מטגנים תוך בחישה, וכחמש דקות לאחר מכן מוסיפים מים ומבשלים עד שמתרכך.

עונות איסוף:

חורף, מראשית הנביטה. את הזרעים יש לאסוף לקראת הקיץ והתייבשות הצמח החד-שנתי.

קרן יעל בתבשיל עמילני
bottom of page